lördag 6 april 2013

KlädStation...på andra sidan dörren.

Gare du Nord, Gare de Lyon eller Garderob...ville skapa min egen variant på station till mina kläder. Dörren, jag stängde och gömde i en ny vägg i vardagsrummet, hade ju en sida till. Den sidan fanns i det rum som kom att bli mitt sovrum. Jag bestämde mig för att bygga egna garderober längs hela den väggen och därmed trolla bort dörren i processen.

 Här är dörren på den vägg som skulle få bli garderobsvägg.

Jag började med att lägga reglar på golvet. En inne vid kanten längs hela väggen och en i framkant av de hyllplan som skulle bli garderobernas golv. På Bauhaus finns hyllplan som är 120 X 40 cm och jag hade nu sån enorm tur att min vägg var exakt så lång att det fick rum tre sådana hyllplan efter varandra. Mellan dem var det ett litet glapp där det passade precis att sätta de mellanväggar som skulle dela av garderoberna så det blev tre stycken. Mellanväggarna gjorde jag av hyllplan som var 200 X 40 cm.


 Mätte och ritade upp hur jag skulle ha hyllor och plats till att hänga kläder på galjar. Skruvade upp reglar på väggen och på mellanväggarna.

 Köpte ett helt jäng med såna 120 cm hyllplan på Bauhaus och satte in dem på reglarna för att testa hur det skulle bli.

 Sen tog jag ner alla hyllorna i källaren och strök dem med jacarandabets och lackade dem på båda sidorna. Målade även med jacarandabets direkt på tapeten och mellanväggarna och reglarna. Lackade mellanväggarna och golvplanen. Satte in hyllorna när de torkat ordentligt.
Uppe, som tak i garderoberna, satte jag långa spåntade plank som jag betsat och lackat.

 För att dölja ändarna på reglarna och för att ha någonstans att skruva fast dörrarna, så satte jag finlister på mellanväggarnas framkanter. 

 Så var det dax för garderobsdörrar. Köpte playwoodskivor på Bauhaus och sågade till sex stycken dörrar.

 Ville dekorera dörrarna med decorlister. De skulle gersågas men den stora sågen hade för grovtandad klinga så det var till att såga alla milljoner listbitar för hand i den lilla såglådan.

 Jacarandabetsade alla dörrarna.

 Jag betsade alla decorlisterna för sig.

 Limmade fast decorlisterna efter att jag mätt ut noga hur de skulle sitta.

 Använde SuperSet att limma med på första dörren men använde sen vanligt trälim till de andra fem för det var mycket enklare. Satte burkar som tyngder på medan det torkade fast.

 Skruvade på svarta gångjärn och satte dörrarna på plats.

Längst upp en vanlig golvlist längs framkanten på planken. Letar nu efter några snygga haspar som jag ska sätta för att stänga dörrarna men det får vänta till jag hittar de jag vill ha.
Mina kläder får verkligen bra med plats och rummet fick den indiska känsla jag ville ha.
Och dörren in till vardagsrummet är nu helt försvunnen.

Kram Lena W

1 kommentar:

  1. Vilket jobb du har gjort! Och det blev jättefint!!! Grattis :)

    SvaraRadera