KRYPGRUND

Krypgrund...Torpargrund...Avgrund...Helvetet...Ja det finns mycket vi kan kalla det mystiska, och för många husägare, okända utrymmet under golvet. Jag använde alla dessa namnen i alla fall, sommaren 2010. Som alla husägare, är även jag nojjig på om allt är ok med mitt hus. Man oroar sig för brandrisk och husbock, man funderar över byggkonstruktion och vattenläckor och man vill framför allt inte ha fukt och lukt i sitt kära hus.

Mitt hus hade ingen besiktningslucka till grunden så jag visste inget om den när jag köpte huset. Besiktningsmannen mätte fuktvärden på det han kom åt och det visade inga höga värden, så allt kändes ok när vi flyttade in.
Men efter en tid var jag ändå lite nojjig och började tjata på alla som kom, att de skulle sniffa runt och ärligt tala om ifall de kände nån "elak lukt", som lekmännen kallar det. "Näää"...sa de flesta, men när det regnade som värst och vi inte hade öppna dörrar så ofta för väder och kyla, då fanns ändå misstanken där i mig.
En dag tryckte jag in min blivande svärson i garderoben under trappan i hallen och bad honom nosa ordentligt. "Det luktar som Kalmar Slott" sa han försiktigt och backade ut från det lilla kyffet. "Vackert uttryckt", tyckte jag men inte den lukt jag eftersträvade att bo i med Joy och Josef. Man känner det ju inte själv och det sätter sig i kläderna, hade jag hört, så jag satte igång att kolla hur jag skulle göra för att fixa det här. Jag blev mögelrädd.
Jag läste en massa på internet och så hittade jag en annons från en husfirma. De hade en enorm rabatt på krypgrundsbesiktning och man skulle få en fuktmätare installerad på köpet. "Wow vilken grej, toppen". Jag ringde direkt och beställde tid.  

"Din krypgrund har för mycket fukt" sa killen som ålat sig ner genom luckan jag fixat i hallgolvet. "Du kan ju rensa ur hela utrymmet under huset, lägga ut en markplast och sen ställa dit en avfuktningsanläggning" påpekade han. "Jag föreslår att du gräver ett stort hål i marken utanför och tar dig in genom ett hål i grundmuren. Sen kan du plocka ur alla stenar därifrån och de stora stenblocken kan du ju dra ur med hjälp av en pulka"
Med de orden gick han och jag sjönk ihop. Ok...jag har en hel del energi med mina byggprojekt...men det här...det kändes inte riktigt klokt. Mitt huvud fylldes med fuktgrundsfunderingar och eftersom jag aldrig i livet skulle ha råd att leja bort ett så omfattande jobb så måste jag hitta en egen lösning.
Jag fortsatte att läsa en massa och jag snackade runt med alla "husduktiga" människor jag hittade. Alla hade olika idéer om hur jag skulle göra och av allt detta formade jag min egen idé och satte igång.
Några pratade om dränering och andra om avfuktning av grunden så jag bestämde att jag behövde göra allt. Men en sak i taget.

Nu var försommaren här så det passade bra att sätta igång med husgrunden som krävde att ytterdörren stod öppna hela dagarna.
Idén om det utvändiga hålet hade jag lämnat och satte nu igång att bryta upp golvet i hallen. Min tanke var att komma åt det jag behövde därifrån och det golvet var ändå tid att fixa. Så, kofoten var min vän ett par dagar. Jag gjorde detta i två etapper för att inte skita ner hela resten av huset. Jag satte upp stora spånskivor som skärmade av in mot vardagsrummet och trappan till övervåningen, och började med den yttre delen av hallen.


När alla golvbrädor var borta, skyfflade jag ur allt gammalt isoleringsmaterial. I denna delen hade de lagt kutterspån men det var också nåt äckligt dammigt pulver som yrde omkring och satte sig fast över hela mig. Blää...det var inte så mysigt men det blev värre.

Under gamla hus har humlor och getingar bott i generationer och här hade de trivts utmärkt.

Här är kutterspån och blindbottenbrädorna borta, med undantag av en bro att gå på,  och tjoho vad hittar vi väl där?

Allt skit de fick över när de byggde...va smidigt för dem att inte behöva frakta bort det när de kund fylla detta tomma utrymme. Här fanns tegelsten, takpannor, trä, sten och murbruk. Allt i småbitar blandat med ölkapsyler, rostiga spikar och en massa "bös"= pulveriserat småfnock.

Min lilla duktiga pojke, Josef, hjälpte gladeligen till. Han tyckte det var jättespännande med vår lilla utgrävning och vi fantiserade om gömda och glömda skatter vi skulle hitta.

En stor hög med sten och tegel växte upp utanför och 12 säckar med "bös" körde vi iväg.

Sen tog jag ner den tillfälliga väggen och fortsatte med den andra delen av hallen. Då fick vi nöja oss med ett skynke i trappan för att undvika för mycket damm till övervåningen.

Denna delen var betydligt äldre och innehöll en annan isoleringsfyllning som bestod av sågspån och näverbitar från början av 1900-talet. Spännande!!!

Jag beställde hem smågrus i två olika storlekar och lärde mig om singel och makadam.

Men den var inte tvättad, mycket billigare, så jag bredde ut på plast och spolade den med slangen. sen fick det torka i solen. Nu var ju min husgrund ren och jag tänkte minsann inte lägga in smutsigt eller fuktigt grus.

Jag köpte en avskiljare till dammsugaren och allt det sista böset och spindelväv försvann med den.

Så nu var det rent och fint. Gruset var torrt så jag bar in det i hinkar och hällde ut ett lager på marken.

SE skillnaden!!! Så här var det innan...

...och så här fint blev det!!!

Nu var det dax att bestämma själva avfuktningen. Efter några mer eller mindre pålitliga "fuktgubbar" jag lyssnat till hittade jag min egen bästa lösning. Jag gjorde en ritning och hörde av mig till en superbra firma i Ljungby. Jag hade hittat dem på internet och de har en jättebra hemsida med mängder av information man behöver till detta.
De heter lfs Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
http://www.lfs-web.se/

Beställde en sorptionsavfuktare av dem och de skickade den med posten direkt. De var toppenbra att prata med och jag fick veta hur jag skulle installera den. Så, jag byggde upp en liten platå där nere i grunden, under en planerad lucka som skulle finnas i framtida golv.

För att få iväg flexslangen till friskluften så långt in i grunden som möjligt, utan att behöva krypa in, så använde jag elplaströr. Jag fäste ihop elröret med flexslangen i ena änden och sköt in det i krypgången. Så kunde jag spänna upp elröret mot en sten så det hela stannade på plats. Tips från firman i Ljungby!

Fukten som sugs in i avfuktaren ska ju ut ur huset så då ledde jag ett vattenledningsplaströr inne i ett lite grövre avloppsplaströr, från avfuktaren och ut genom grundmuren. Där fanns ett litet hål mellan de stora stenblocken som huset vilar på och jag lyckades bonka upp det lite större med kofoten. 

Fogskum är en suverän uppfinningoch superbra för mig att täta med här.

 På utsidan av huset fäste jag en medföljande platta med galler för utloppshålet.

Med avfuktaren på plats, satte mitt huvud igång att hitta en lösning för att bygga en vettig lucka ner till grunden och samtidigt få till ett nytt snyggt golv.
Det var några jobbiga dagar att ta sig upp på övervåningen så jag behövde ju komma igång med det här fort.

Jag la nya, fina spånplattor som blindbotten och det kändes som det redan började dofta sommaräng där nere i grunden.

Enda stället luckan kunde placeras var precis utanför vardagsrummet och just där man måste gå till trappan, hundra gånger om dan...så en väldigt bra lucka stod på min dagordning. 

 En lucka som måste bestå av både blindbotten, isolering och golv. Här är det bara blindbotten. Har börjat lägga isolering runt om och nya spånskivor över.

 Jag var noga med bra isoleringsull för hallen brukar vara kall på vintern. Nu skulle det också bli bättre.

Sen skruvade jag på småreglar för att undvika för mycket svikt i de stora spånskivorna.

Nu är alla skivor på och vi kan både dansa och gå!

Äntligen kunde jag köpa hem de nya fina golvbrädorna och börja skruva fast dem på spånskivorna.

Det var sååå underbart kul och jag var hellycklig efter allt arbete jag lagt ner.

Och så till luckan...jag la en kant av skummaterial, jag sparat från nån förpackning, runt kanten.

Blindbotten-luckan vilar på den kanten som isolerar bra.

Glasull är inget man vill kela med så jag sydde en säck till den och fyllde ut med en skumgummibit. 
Så skruvade jag golvbrädor på den övre spånskivan och stadgade luckan med en regel rakt över.

 NU var det äntligen färdigt och luckan syns knappt. Jag körde igång min nya fina sorptionsavfuktare och fukt värdet sjönk lite i taget. Nu kör jag bara igång den när det behövs och hela vintern är ju torr och kall så nu har den stått stilla i flera månader. När fuktvärdet sen stiger igen så öppnar jag bara luckan och sätter igång avfuktaren igen. Den är otroligt efektiv och tystgående. Jag köpte också en apparat som renar luften inne i huset. Den heter Air Steril och använder en UV-lampa för att rena luften. Den är mycket behändig och lätt att flytta runt och ställa var som helst i huset. 
Jag är så glad att jag gjorde allt detta för nu sover jag lugnt och andas frisk luft!!!


För att se hur jag sen fixat hallen så kolla sidan som heter hallen.


7 kommentarer:

  1. Snygg och illustrativ dokumentation!

    Jag har haft liknande projekt här hos mig. Välkommen att titta in i min blogg om du vill.

    SvaraRadera
  2. Vilket enormt slit med allt grus och all sten! Imponerande arbetsinsats utan ett helt kompani till förfogande...

    SvaraRadera
  3. Jag är imponerad! Vilket jobb och vilket snyggt resultat!

    SvaraRadera
  4. Grattis till ett superbra arbete, verkligen inspirerande, informativt och snyggt!

    SvaraRadera
  5. WOW! Hur lång tid tog allt och vad kostade det?

    SvaraRadera
  6. Toppenjobb! Bra bilder och beskrivning också - som en riktig berättelse (med lyckligt slut)!

    SvaraRadera
  7. Tack för din goda dokumentation! Har liknande problem med nyinköpt villa som jag hade tänkt att åtgärda på snartlikt sätt. Dina bilder har hjälpt mig på traven.

    SvaraRadera