söndag 10 april 2011

Köket 9

Glasluckor ger merjobb!

Mitt kök har ett skåp med glasluckor som ska målas vita fina som alla de andra...men att måla dem är en utmaning som heter duga.

Jag började med att plocka bort glasrutorna. Det skulle inte funka att tejpa eftersom glaset ligger mot träspröjsen på insidan. Jag pillade bort plastlisterna som höll glaset på plats. Använde en skruvmejsel och sen en tång att dra ur de små stiften som de var fästa med. Skulle bli tvungen att hitta en ny lösning senare för att få dit dem igen för detta var gjort med nån specialmaskin på fabrik.


Kvisklackade fram och baksida två gånger.


Började med kantena på baksidan och använde toppen på rollern till spröjsen.


Rollade sidorna.


Efter fem gånger med torktid emellan var baksidorna klara och dax för framsidorna.



Vinklade rollern så färgen kom åt i fasningarna på spröjsen. Fick ha mycket färg men vara försiktig ändå så det inte skulle bli droppar som rann in på baksidan.


Petade in färg i alla skrymslen med en pensel.


Så gjorde jag nåt man inte kan egentligen...jag målade de bruna plastlisterna, som fäster glaset, med vit lackfärg...ha ha, inte sitter det...nä inte så bra...men nu ville jag bli klar med det här så det fick duga. Att fara till stan och leta upp liknande lister i vitt kändes inte som ett alternativ...och det är ju inte nåt större slitage där heller tror jag, och blir det lite avskavt på nått ställe så får jag väl bara måla i det då.


Framsidorna klara målade fem gånger.


Diskade glasrutorna noga, torkade dem med en ren handduk och la dem på plats i träramarna.


Provade först stenlim och häftpistol för att få dit listerna som ska hålla glaset på plats men det var urkass. Letade fram en gammal tub med kontaktlim och kämpade en stund under rinnande hett vatten för att få av korken. Smetade på ett tunnt lager lim på både plastlisterna och träkanterna, med hjälp av topps. Lät det vila ca 10 min.


Så klämde jag dit listerna och tryckte hårt fast dem i några sekunder och det blev kanon. Målade över det lim som kommit utanför med en liten pensel.


Så nu är glasluckorna på plats och det blev ju fint.

Kram Lena!

3 kommentarer:

  1. Oj, så fint det blev! Luckorna blev ju som nya! Vilken pilljobb att få dit rutorna igen - kul att du ändå lyckades! Och tänk, så mycket pengar du tjänar på att återanvända!
    Jag tänker på alla kök som renoveras, där allt bara rivs ur och kastas! Tänk, om flera ägnade sej åt sånthär! Dehär luckorna är ju dessutom i massivt trä - kvalitet!

    Tack för tipsen och att du delade med dej igen! Jag följer med spänning din renovering!
    Ha en fin söndag!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Jag är nyfiken på vad du använde för färg till luckorna, det var ett tag sedan, men du kanske minns?
    Ska själv måla om mitt trä-färgade kök vitt, och sitter och försöker övertala sambon om att de inte alltid behöver lämnas in för att få bra, och dina bilder hjälpte väldigt mycket.
    Men resultatet på färgen på dina luckor liknar inte andras nymålade luckor..
    Om du minns så dela gärna med dig!

    Mira.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mira!
      Jag använder alltid vattenbaserad lackfärg, halvblank, antikvit. till de luckorna i detta köket strök jag ut färgen med roller för att få den släta ytan. Nu har jag ett annat hus och ett annat kök med luckor som ska ha en mer gammaldags look så på de stryker jag ut färgen med pensel så man ska kunna ana de små ränder som blir i strukturen. Detta kommer snart i kommande inlägg om det kök jag fixar med nu.
      MVH Lena

      Radera