torsdag 28 augusti 2014

Altanpaus med sängbygge

Altanbygget är satt i vila en stund i väntan på att en målare ska komma med en jättestor lift och åka upp och skrapa och måla husfasaden. Tänkte att altantaket får vänta tills han har åkt färdigt på den sidan av huset. Under tiden håller jag på att bygga klart sängen som jag började med för nåt år sen och bygger vidare på lite då och då.

 När vi flyttade in i huset, för två och ett halvt år sen, köpte jag en ny sängbotten och bäddmadrass och la den bara på golvet så länge. Detta fick fungera ett tag medan andra projekt kom före på prioriteringslistan. 

 Efter ett tag tröttnade jag på lågläget och bar in 10 st lekablock och staplade på golvet, två och två. Skruvade ihop en ram av reglar (70x45) ...

 ...och lade sängbotten på. Nu kom jag upp i en acceptabel höjd...men inte var det vackert...

 ...så ett stort överkast, som kunde dölja sängens underrede, kom till pass. Detta fungerade under lång tid som jag ägnat åt andra byggen och funderingar på hur jag ville ha den slutliga sängen. 

Så en vacker dag for jag till Bauhaus och köpte en lång limträstolpe som jag sågade i fyra lika delar. Sågade ur jack i stolparna, för ramen. 

Jag fick nu göra en ny ram för att den skulle få rätt storlek till sängbotten, nu när den skulle ligga infattad i stolparna.

La ramen i de utsågade jacken i stolparna och skruvade ihop men stålplattor. Skruvade också på en regel till tvärs över ramens undersida och satte två stödklossar i mitten under, för stadga. 

Bäddade och sov gott i ytterligare ett antal nätter.

Så kom byggpausen för altanen och jag satte igång med sänggavlar. Golvbrädor var tillsågade sen innan och hade legat i sovrummet och acklimatiserat sig. 

Satte ihop så många som behövdes för att det skulle bli mer än 140 cm, som är bredden på madrassen och mellan stolparna vid huvudänden. Satte några längre i mitten och kortare vid sidorna för att sen få den form jag tänkt. 

Limmade ihop brädorna i sponten men skruvade också ihop dem med två tvärgående brädor på baksidan. Sågade sen sidorna, lika mycket på båda för att behålla mitten jämn, så bredden blev 140 cm så den skulle passa mellan stolparna.

Ritade, på ena halvan, en mjukt rundad form som jag ville ha.

Det går inte att rita lika på båda sidorna på frihand så...

...rita först en sida, såga efter den linjen...

...lägg den bortsågade biten på andra sidan...

...och rita en linje efter den. Såga sen efter den linjen och...

...formen blir likadan på båda sidorna. 

Slipade noga en fin rundning på den tillsågade överkanten och slipade den sen mjuk med fint sandpapper. 

Strök den med samma jakaranda-bets som resten av sängen. 

För att huvudgaveln skulle sitta så högt som jag ville fick jag sätta en bräda på ramen först. Borrade hål i brädans kant, fyllde med lim och satte i träplugg. 

Borrade hål, på motsvarande ställen, på sängramen och fyllde dem med lim.

Satte dit brädan och bonkade ner den med hammaren, så pluggen fastnade i sängramens hål. 

Satte sen huvudgaveln uppe på brädan och skruvade fast den med stålbeslag i stolparna på baksidan. 

Detta gav ytterligare stadga åt hela sängkonstruktionen...

...bäddade, var nöjd...

...tyckte det blev fint och sov gott igen.

Ett par dar senare var det tid för gavel i fotänden. Där kunde jag inte använda golvbrädor för de är ju bara snygga på ena sidan och i fotändan syns ju båda sidorna av gaveln. Jag hade några halvbetsade hyllplan som blivit över när jag byggde garderoberna. Sågade till 140 cm längder och gick in och provade för att känna in hur hög den skulle vara.

Sågade till en svängd form i överkanten med hjälp av samma metod som innan. 


Slipade lika noga som innan. 

Betsade hela gaveln. 
Borrade hål i sängramen...

...fyllde dem med lim och träplugg...

...och satte dit gavelbrädorna till fotändan på sängen.

Nu sover jag jättegott och drömmer söta byggdrömmar.
Funderar på hur jag ska bygga fortsättningen...långsidorna, stolparnas överdel, kanske förlängning av stolparna, ram uppe och sänghimmel och gardiner i skira tyger...ja huvudet jobbar vidare men sängen ger mig den vila jag behöver som den är nu...så jag vill ut igen och fortsätta med SommarAltanen medan det fortfarande är lite sommar kvar.

Kram Lena!

fredag 15 augusti 2014

SommarAltan del 7 Måla takreglar

Semestern är slut, solen är lite skymd av moln fulla med vatten och detta har orsakat en liten byggpaus. Jag inväntar också en målare som ska komma och skrapa, tvätta och måla de delar av huset som är så högt upp att min höjdrädsla sätter stopp för mig. Han kommer att åka upp dit i en lift och därför väntar jag med att bygga taket som annars kommer att vara i vägen för honom.

 Men jag kan ju förbereda. Regnet smattrar så jag har burit in alla reglar i verkstan för målning. 

 Jag har köpt tre 120x45 reglar som ska skruvas längst upp i stolparna, från husväggen rakt ut. 

 På dem, tvärs på andra hållet, ska det sen ligga åtta stycken 45x45 reglar. 

 Jag målade dem svarta, för taket jag köpt är svart och jag vill inte ha ett vitt rutnät under det svarta taket.



FAVORIT I REPRIS 

Det finns en ytterligare en orsak till att jag stod stadigt på golvet inne i verkstan och målade takreglarna...nämligen en bitter erfarenhet från mitt förra altanbygge i Halltorp. 
Då, för fem år sedan, skruvade jag först upp reglarna till taket. Ställde mig sen på en liten barnstol med pensel i den ena handen och en hink oljefärg i den andra. 

Plötsligt klev jag lite för nära kanten på stolen så den vippade till och välte. Jag ramlade ner och målarhinken for upp och, den icke vattenlösliga, oljefärgen dränkte mitt huvud. Reflexer gör att man blundar supersnabbt så ögonen klarade sig men jag kunde inte öppna dem. Drog av mig skjortan och torkade utanpå ögonen.

 Ropade på barnen som hämtade mina goda grannar. De kom genast för att hjälpa mig.

 De påbörjade omedelbart en obehaglig men nödvändig sanering av mig med hjälp av Lacknafta, som var det som kunde lösa färgen. 

 När de fått bort det mesta i ansiktet satte jag en plastpåse på huvudet för att färgen inte skulle torka in i håret. Min stora dotter tvättade försiktigt bort färgen runt ögonen med olivolja.

Så körde vi till en vän i stan som har en dusch i sin verkstad. Han tog en stor svamp och en dunk med Lacknafta och skrubbade bort all färg ur håret och det funkade bra.
Väl hemma igen tvättade jag håret med väldoftande schampo fem gånger, dränkte in både huden och håret i olivolja och gick och la mig. Nästa dag tvättade jag ur oljan och var helt återställd. 

Därför väljer jag numera vattenlöslig färg och Därför målar jag inte på höjd.

Klicka på länken för att se det altanbygget:     http://skapandehem.blogspot.se/p/altan.html


Kram Lena!

söndag 3 augusti 2014

SommarAltan del 6 Skruva trall

Sommarhettan ligger tung i vår trädgård och arbetet skrider långsamt vidare. Det är sommarlov för barnen och min semester är underbar...vi tar det lugnt och pysslar med annat de varmaste timmarna och hoppar över bygget många dagar...men skruva trall är på gång och det är enformigt men otroligt givande för den gör att hela projektet äntligen börjar likna det vi haft i tanken.

 Vi började med att lägga upp alla trallbrädor på underredet för att få en känsla för hur det skulle bli.

 Sektionen längst bort, åt väster, hade inte hunnit få dit sin förstärkning än och stolpen med brandstegen upp till balkongen skulle också bort innan jag kunde börja skruva. 

 Så, stora starka svärsonen kom på fika och passade på att montera ner brandstegen...Tack snälla!

 Och så åkte skruvdragaren fram ihop med ett paket rostfri trallskruv. 

 Började med att skruva fast den första trallbrädan vid stolparna mellan andra och tredje sektionen för att underredet inte var färdigt under tredje sektionen och för att jag var så ivrig att börja med trallen att jag inte kunde vänta tills jag hunnit gör klart den förstärkningen. 
Sån är Jag...och eftersom jag får bestämma allt själv...(utan Man)...så kan jag göra som jag vill...Hurra!

 När jag kommer fram till en stolpe använder jag ett vinkeljärn och mäter och ritar direkt på brädan hur jag ska såga till den för att den ska passa runt stolpen. 

 Just på denna föll det sig så att stolpen skulle upp mitt i brädan. Jag valde då att såga av änden och sen såga in i brädan så den skulle omsluta stolpen. 

 Så kunde jag limma dit den lilla extra biten sen, mot trallbrädan och mot regeln under. 

 Det kommer att bli bra sen när alla brädor är lika långa och staketet kommer på plats. 

 Värken i armen har lagt sig lite och om jag tar lite i taget kan jag skruva själv nu...Jippi!

 Solen steker och arbetet går sakta framåt.

 Två sektioner är nu äntligen klara...men lite ojämna i kanten. 

 Provade först med cirkelsågen men den bara körde fast hela tiden så fram med förlängningssladd och den starka sticksågen och sågade av alla utstickande brädor. 

 De avsågade bitarna föll till marken och altangolvet börjar ta form i sin slutgiltiga storlek.

Så, tidigt en morgon kom lusten på och jag gick ut och fixade dit den sista förstärkningen av underredet. 

Nu var det bara en sektion av golvet kvar och ett nytt paket trallskruv inköptes. 


Vid denna stolpen var det lättare att bara mäta, rita och såga ur ett hål i rätt storlek.

Alla brädor är på plats, skruvarna sitter och jag sågar av de sista utsticken.

Tanken är att de två sektionerna åt öster ska vara under tak och den tredje sektionen åt väster ska vara solterrass...därav är de stolparna, längst ut där mot kanten, kortare.  

Sett åt öster.

Underbart känns det nu när golvet är klart och det syns att det börjar bli något riktigt. Nu kan vi redan sitta ute här i skymningen och svalka oss efter de sommarvarma dagarna. 

Kram Lena!