tisdag 28 januari 2014

Kök tre.....golv och grejor

Jag ville ju skapa gammaldags känsla och då kan man inte skaffa för mycket nytt. Man vill ju givetvis ha nya vitvaror så där gäller inte gammaldags känsla men golv t.ex. är ett bra sätt att få till den rätta känslan utan att köpa nytt...d.v.s. om man hittar det man vill under...


Huset var byggt 1935 så jag var ju rätt säker på att det fanns gamla brädor under alla gräsliga plast och korkmattor. Jag hade ju dessutom redan kikat lite när jag rev upp under kylen och frysen. Men nu skulle iaf. hela den fula gamla plastmattan bort äntligen.


Mattan var bara limmad i kanterna och det hade med tiden luckrats upp så den var lätt att slita loss och ta bort.

Med kofot kunde jag sen bända upp den gamla masoniten, bit för bit. Den satt fast i brädgolvet med en miljon små spikar som jag sen drog ur med hammare och tång.

 Tänk att man en gång i tiden valde att lägga en sådan matta på ett sådant brädgolv...hummmm...

 Halva golvet hittat och se så fint det är.

 Så resten. Rulla ihop plastmattan, bryta upp masonit och sen plocka spik.

 Hela brädgolvet är framme och efter noggrann dammsugning skurade jag det med grönsåpa.

 Jag älskar Jakarandabets så här fick det bli det igen. Detta återkommer sen även på bänkskivorna.

 Bets en gång och golvlack två gånger. Sen var jag glad att mina arbetsbyxor är försedda med knäkuddar.

Jag ville ha en mellanvägg vid kylskåpet för att få en mer ombonad känsla och plats för ett par hyllor.

 Jag limmade huntonit på en stabilare MDF-skiva, målade den och satte upp den vid kylen.
Jag köpte en 28 mm furuskiva, sågade till, betsade med jakaranda, lackade två gånger och la den ovanpå den gamla perstorpsskivan som var bänk innan.

 Sågade till små hyllor med rundade hörn av furu och målade dem med antikvit lackfärg. Satte upp dem med svarta smideskonsoler.

 Så till spis och fläkt. Den gamla fläkten tog jag bort när jag satte huntoniten på väggen. Kryddhyllan som satt framför fläktröret tog jag bort och tänkte bygga en ny senare. Hyllan bredvid var djupare och den var så praktisk att jag ville behålla den.

 Men tji, det gick inte för alla fläktar som tillverkas nu har fläktöppningen på höger sida. Det var bara till att riva ur den hyllan också för att kunna fästa fläktröret på rätt sätt.

Här ligger den nya fläkten och väntar medan jag sätter upp en tjock glasskiva på väggen bakom spisen. Jag kom på, i processen, att jag inte tyckte det skulle bli så bra i längden med all den heta ånga som kommer upp från ugnen mot väggen och allt stekflott som stänker på väggen där. Den väl lackfärgsmålade huntoniten skulle nog klara mycket men en glasskiva skulle klara mer och vara mycket lättare att hålla ren.

 Glasskivan, fläkten och nya spisen är på plats och ska bara kopplas till utluftsröret.

 Nu är röret också fastsatt och jag kan börja använda fläkten.

 Fram med två stekpannor bacon så vi får se vad den går för...funkade perfekt!
Den gamla spisen var 70 cm bred och den nya är 60 cm, så här skulle jag hitta på nått kul och användbart.


 Jag byggde en flaskhylla av MDF och målade den vit.
En betsad furuskiva behövdes också på den andra sidan om spisen.

 Flyttade ut spisen och satte hyllan på plats.

 La på den nya bänkskivan.

Och så tillbaka med spisen och allt passade perfekt.
Nästa gång blir det resten av väggarna.

Kram Lena!


söndag 26 januari 2014

Kök två.....kakel, nää

Kakel är överskattat tycker jag. Hårt och kallt passar det inte in i min sinnevärld.
Gamla trähus rör sig också en del och det blir lätt sprickor som kan orsaka att fukt tränger in i väggen bakom.


I vårt gamla kök satt tre rader vanligt vitt tråkkakel som var lite sprucket här och där och smutsigt i fogarna. Jag hade sparat långa kartongskivor sen kyl och frys kom och nu var de perfekt att skydda bänkarna med.

Med stämjärn och hammare lossnar kaklet lätt från den gamla masonitskivan på väggen.

Men Josef är starkare än jag nu så han kom och hjälpte mig att slå ner alla plattorna. Tack min son!

Åter igen var det en måltidsplanering som behövde fungera. Vi åt väl en del take away men om man ser till att göra varje moment när man vet att man hinner göra det klart, helst samma dag så går det bra.

Jag satte sen en tätning av silikon längs hela diskbänkens kant mot väggmasoniten för att hindra vatten från att kunna rinna ner bakom bänken.

Skrapade bort resterna av kakelcementen och slipade masoniten lite slätare.

Strök på primer för att mätta masoniten och skapa en fastare yta. Bestämde mig för att behålla den gamla diskbänken för det är så himla mycket bättre med en riktig stor rostfri diskbänk. De där små nya hoarna i en träbänk som man har nu för tiden, är kanske snyggt men inte så praktiskt och hygieniskt som den gamla beprövade storbänken.

Målade masonitväggen med våtrumsfärg som ett extra skydd mot fukt.

Ett nytt material kom nu in i mitt byggarliv. Det heter Huntonit och är en slags tunn masonit med ena sidan formad som pärlspont. Den köps i stora skivor med måtten 239 x 60 cm och kan användas till tak, väggar och allt möjligt annat som man vill ge en fin yta.
Jag mätte noga, ritade skisser över hur väggytorna såg ut och gick sen ut i verkstan och sågade till delarna.
Satte dem sen på plats i köket för att försäkra mig om att de skulle passa.

Tog sen ut alla delarna i verkstan igen och målade dem där. Använde antikvit lackfärg och målade varje del tre gånger med torktid emellan. Det tar en väldig tid att göra allt detta men det är det värt tycker jag för det blir så mycket mer personligt och det är sååå kul att hitta på sin egen design till det man skapar hemma så inte allt blir som alla andra har.

Köpte ett setlim som heter MaxiBond, spritsade ut det i strängar på väggen och en tjock sträng nere längs kanten mot bänken. Tryckte sen fast huntonitskivorna på väggen.

Klar med en sida över diskbänken.

Avslutade med att sätta en sträng med Deco Seal målarfog som en tätande övergång mellan diskbänken och väggskivan. Man lägger fogmassan i en sträng och sen doppar man fingret i lite vatten med diskmedel och drar det längs fogen så den slätas ut och blir jämn och fin. Vattnet och diskmedlet gör att fogmassan inte kladdar och fastnar på fingret.

Sen var det bara att fortsätta med nästa väggbit iväg förbi spisen. Tog ner den gamla fläkten och slängde den. Ny spis och fläkt väntade på att väggen skulle bli klar.

Så kom jag då fram till de bökiga eluttagen och lysknappen. Blä...hur gör man nu då?

Ja, även om huntonitskivan är tunn, ca 4 mm, så var jag tvungen att stänga av strömmen och flytta fram hela elprylen som sitter fast där i sladdarna. Annars går det inte att skruva på den där plastmojjen som sitter som skydd.

Då var elprylen framflyttad och plastmojjen på plats. Strömmen påslagen och allt fungerar.
Jag tog bort de gamla fula listerna runt fönstret och för att kunna sätta dit nya lister, var jag tvungen att fylla ut längs kanten för att få samma nivå som väggen nu hade med huntonitskivan på. Vad som passade perfekt där var de tunna smålisterna på skåpsluckorna. Dessa hade man en gång  på 60, 70-talet limmat på alla luckorna efter att man dekorerat dem med självhäftande plast. Det var kanske fint en gång men nu skulle listerna ändå bort från luckorna, och att de gick att återanvända här direkt var ju toppenbra.

Så ut i verkstan och sågade till sockellister efter noggrann mätning. Spikade dem på plats med små dyckert.

Målat och färdigt runt fönstret.

Två väggar var nu klara och jag såg fram emot att fixa bänkskiva, sätta nya spisen och fläkten på plats och lösa problemet med att få till skåpluckorna som jag ville ha dem. Men först till golvet.  

Kram Lena!

tisdag 14 januari 2014

Kök ett.....gamla skåp



Kök ett, betyder inte att jag har flera kök i huset. Det betyder bara att detta blogginlägg visar etapp ett av köksrenoveringen. I vår familj har inte köket en så central plats i tillvaron som i de flesta andra familjer och eftersom det var helt funktionsdugligt när vi köpte huset så har renoveringen fått vänta ett år. Det var verkligen fult däremot så det kändes verkligen som om det var dags för en rejäl uppfräschning nu. 

Detta är mäklarens bild som både förstorar och förskönar verkligheten. Köket var tillbyggt och renoverat på 60-talet och vitvarorna var nog 80-tal. Första tanken var att riva ur allt och börja om från början...men jag bestämde sen att behålla skåpen som hade den gamla charmen med sitt platsbyggda. Luckor och lådfronter fick jag fundera över hur jag skulle fixa. Jag började med att fixa inne i alla skåp.



Tvättade ur och skrapade loss den självhäftande plast man en gång hade tyckt om att sätta fast på alla hyllor. 



Målade inuti hela skåpen med Antikvit Lackfärg två gånger.


Det blev en enorm skillnad och kändes som ett kanonbra alternativ till att riva ur och sätta in nytt.


I köket stod en gammal kyl/frys som inte var så bra längre, (Man var tvungen att ställa allt i framkanten i kylen och det inte skulle frysa.) Bredvid fanns ett bra gammalt skafferi med ventil ut så det var svalt där inne. Men jag ville nu ha hel kyl och hel frys så skafferiet fick gå, trots sin charm.

Jag flyttade kyl/frysen och hade en tillfällig långbänk där vi kunde ha saker medan jag målade inne i skåpen.
Det gällde att planera noga för vi bodde ju här och även om vi inte ser köket som vårt viktigaste rum så behöver vi det ju ändå, så jag fick noga tänka igenom varje moment så allt skulle fungera med maten och renoveringen samtidigt.


Att slå ner platsbyggda högskåp är verkligen inget kvinnogöra...hmmm...så starka svärsonen kom....

...och slog med den stora släggan tills skåpet började ge vika...

...och till slut föll ihop på golvet i små bitar som vi lätt kunde bära ut.


Världens sötaste barnbarn ville sen också hjälpa till att röja upp efter att hans pappa gått loss med släggan.


Golven skulle jag i ett senare skede fixa men började ändå med detta hörnet för att sen ställa dit den nya kylen och frysen.

La dit avrinningsmattor på det gamla brädgolvet och rullade upp nya kylen och frysen på dem och det kändes så härligt, lyxigt att få ställa över alla matvaror i de nya fina skåpen.


Så var det tid att fortsätta med resten av skåpen. Plocka ur sakerna, tvätta, skrapa bort plast, måla, låta torka, måla igen och sen ställa in sakerna. Jag tog ett par skåp åt gången för att vardagen ändå skulle funka.


Skrapade och svor långa ramsor över självhäftande plast.

Men när det var klart blev jag så glad och nöjd över hur fint det blev.


Här ser man skillnaden på skåpen före och efter målningen. Det fanns inte så mycket bänkytor i vårt kök så det gällde att vara snabb så inte porslinet blev stående framme för länge.
Så nu hade vi skåp som var fräscha inuti och ny kyl och frys. Etapp ett är klar. Nästa inlägg river vi kakel över bänkarna.

Kram Lena!