tisdag 30 april 2013

A bed for Joy

Min yngsta dotter heter Joy och här i vårt nya hus var det äntligen hennes tur att få en inbyggd säng i sitt rum. Hon hade länge önskat sig detta och nu var det dax. Jag hade ju redan byggt två stycken och båda till mig. Men nu var det Joys tur och hon var med under hela processen och bestämde hur hon ville ha den.

Och hon bles nöjd med resultatet!


Här är vad vi utgick ifrån:

Så här såg hennes rum ut när vi flyttade in. Inte så fint men det ligger på övervåningen med egen balkong och en stor "gå in"-garderob och två vanliga garderober så här fanns verkligen förutsättningarna för att göra en femtonårig flicka superhappy.


Så Joy valde färg och satte igång det mödosamma jobbet att måla väggarna. Hon kämpade och kämpade på en tonårings vis = inte så mycket men underbart ändå.

Med lite mammahjälp så blev det färdigt och alla väggarna var nu vackert och franskt röda.

Vi målade svart inne i vägghyllan och sen var det dax att börja bygga sängen. Satte två reglar från tak till golv för att forma en vägg i fotändan av sängen.

Sen fick Joy och Josef skruva ihop fyra små byråer som vi köpt på IKEA. Dessa skulle vi ställa under bottenplattan i framkanten längs långsidan. Byråerna kom då att fungera både som sängben och förvaring.

Skruvade också reglar längs väggarna och satte stödreglar under mot golvet. Det är viktigt att en säng känns totalt stadig.

La sen en spånskiva på reglar och byråer och skruvade fast den i reglarna. Joy ville ha det ljust inne i sängboet så jag målade vitt på insidan. Vi köpte en ny fin 120 cm bred madrass och hon bäddade och flyttade in i sitt nya krypin.

Hon köpte sig en liten TV och en DVD-databox som vi monterade in i fotändan på sängen. Det blev väldigt mysigt för henne med egen TV i sitt eget rum nu när hon är så stor.

Men sängen var ju inte klar. Jag mätte noga och ritade hur jag skulle såga fronten. Använde MDF-skivor till detta och lyckades få till en front i två delar som passade perfekt. Cirkelsågen är bra så länge man ska såga rakt.

Men sen måste man byta till sticksågen för att kunna svänga.

Jag slipade alla kanterna så de blev lite mjukare och rundade.

Målade frontdelarna i samma röda färg som rummets väggar.

Skruvade upp fronten på sängen och mysfaktorn steg flera grader.


Ville hitta ett fint sätt att dölja skarven mellan de två frontdelarna uppe vid taket. Sågade ut tre hjärtan i plywood. 

Målade dem i rummets färger, rött svart och vitt och dekorerade dem sen med glitter.


Skruvade dem på varandra och satte upp dem på sängfronten som en utsmyckning.

Så till sist spetsgardinerna på plats och jag har en mycket lycklig liten flicka som sover som en riktig prinsessa i sin egen inbyggda säng.

Kram  Lena W

lördag 6 april 2013

KlädStation...på andra sidan dörren.

Gare du Nord, Gare de Lyon eller Garderob...ville skapa min egen variant på station till mina kläder. Dörren, jag stängde och gömde i en ny vägg i vardagsrummet, hade ju en sida till. Den sidan fanns i det rum som kom att bli mitt sovrum. Jag bestämde mig för att bygga egna garderober längs hela den väggen och därmed trolla bort dörren i processen.

 Här är dörren på den vägg som skulle få bli garderobsvägg.

Jag började med att lägga reglar på golvet. En inne vid kanten längs hela väggen och en i framkant av de hyllplan som skulle bli garderobernas golv. På Bauhaus finns hyllplan som är 120 X 40 cm och jag hade nu sån enorm tur att min vägg var exakt så lång att det fick rum tre sådana hyllplan efter varandra. Mellan dem var det ett litet glapp där det passade precis att sätta de mellanväggar som skulle dela av garderoberna så det blev tre stycken. Mellanväggarna gjorde jag av hyllplan som var 200 X 40 cm.


 Mätte och ritade upp hur jag skulle ha hyllor och plats till att hänga kläder på galjar. Skruvade upp reglar på väggen och på mellanväggarna.

 Köpte ett helt jäng med såna 120 cm hyllplan på Bauhaus och satte in dem på reglarna för att testa hur det skulle bli.

 Sen tog jag ner alla hyllorna i källaren och strök dem med jacarandabets och lackade dem på båda sidorna. Målade även med jacarandabets direkt på tapeten och mellanväggarna och reglarna. Lackade mellanväggarna och golvplanen. Satte in hyllorna när de torkat ordentligt.
Uppe, som tak i garderoberna, satte jag långa spåntade plank som jag betsat och lackat.

 För att dölja ändarna på reglarna och för att ha någonstans att skruva fast dörrarna, så satte jag finlister på mellanväggarnas framkanter. 

 Så var det dax för garderobsdörrar. Köpte playwoodskivor på Bauhaus och sågade till sex stycken dörrar.

 Ville dekorera dörrarna med decorlister. De skulle gersågas men den stora sågen hade för grovtandad klinga så det var till att såga alla milljoner listbitar för hand i den lilla såglådan.

 Jacarandabetsade alla dörrarna.

 Jag betsade alla decorlisterna för sig.

 Limmade fast decorlisterna efter att jag mätt ut noga hur de skulle sitta.

 Använde SuperSet att limma med på första dörren men använde sen vanligt trälim till de andra fem för det var mycket enklare. Satte burkar som tyngder på medan det torkade fast.

 Skruvade på svarta gångjärn och satte dörrarna på plats.

Längst upp en vanlig golvlist längs framkanten på planken. Letar nu efter några snygga haspar som jag ska sätta för att stänga dörrarna men det får vänta till jag hittar de jag vill ha.
Mina kläder får verkligen bra med plats och rummet fick den indiska känsla jag ville ha.
Och dörren in till vardagsrummet är nu helt försvunnen.

Kram Lena W