onsdag 27 mars 2013

Stäng dörren - för alltid!

Så fort badrummet var klart flyttade vi in i vårt nya hus i slutet av november 2012. Allt funkade ju bra nu även om det inte var så vackert så hade vi ju nu allt vi behövde.
Barnen fick varsitt sovrum på övervåningen och det lilla rum som också finns där uppe fick bli ett gästrum kombinerat med pysselrum. Jag inredde, till mig, ett sovrum i det rum som varit matrum på bottenvåningen. Detta rum hängde liksom ihop med vardagsrummet och hade en dörr där emellan.
Jag stängde dörren, låste den, tog ur nyckeln och monterade bort handtagen. Sovrummet hade dörr ut mot hallen också och jag bestämde att jag hellre ville ha den som entré till mitt nya sovrum.

Dörren som jag stängde för alltid. Detta är i vardagsrummet med en gräslig grönrandig tapet som jag inte vill ha kvar. Provmålade lite runt kaminen med den mörkröda som jag ville ha istället.

Men nu till dörren som skulle trollas bort. Tog bort listerna runt dörrhålet och handtagen på dörren för att inget skulle sticka utanför väggen. Skruvade fast brädbitar och reglar på dörren och runt hela ytterkanterna på dörren för att spånskivan sen inte ska buggla om man trycker till den.

Sågade till en spånskiva i dörrhålets mått och skruvade fast den på reglarna. Nu var spånskivan i jämnhöjd med väggen runt om. Men det var en stor springa och ojämnheter runt skivan.

Jag vräkte på med spackel, lät det torka och vräkte på igen i de insjunkna partierna och om och om igen tills det var tillräckligt jämnt. Slipade med sandpapper bort de små ojämnheterna som var kvar.

Limmade med roller, direkt på väggen, en massa vävlim och satte sen upp tjock lagningstapet på hela den väggen.

Och sim sala bim så hade jag trollat bort den fula gamla dörren och fått en stor fin och slät vägg.

Nu var det dax för den härliga mörkröda färgen. jag började att måla hörn och kanterna längs listerna med pensel. Det kan vara lättare om man sätter maskeringstejp på listen för att inte råka måla på den...men jag brukar hoppa över det och istället måla försiktigt med stadig hand direkt längs med listen.

Om man sätter rollern på ett skaft så är det snabbt och lätt att måla väggytan.

Så var den väggen och runt hörnet klar. Färgen ser alltid lite konstig ut när den just är påmålad men när den torkat så djupnar den och blir så fin som man tänkt sig.

Sen tog jag lite i taget och flyttade undan möblerna för att komma åt väggarna.

Jag spacklade igen alla gamla spikhål från många år tillbaka i tiden.

Målade åter alla kanter och hörn med pensel först och sen ytorna med roller.

Fix Färdigt!

Det går fort att fixa ett rum så här. Tröttnar man kan man bara flytta undan möblerna och måla om hela sitt vardagsrum igen...allt på en dag. 
Och dörren är nu stängd för alltid!

Kram Lena W

lördag 9 mars 2013

Badrum

Hela huset var väldigt nedslitet sen senaste renoveringen 1965 så här finns massor att pula med, men att få till ett härligt badrum kändes som det allra viktigaste att börja med.
Detta skulle komma att behöva ett antal olika hantverkare så jag började kolla upp priset på dessa olika jobb direkt efter tillträdet till huset. Att få badrummet klart innan vi flyttade in var en mycket bra idé tyckte vi. Huset har en liten ful toa på övervåningen också men att flytta in i ett hus utan dusch ville vi inte så vi hängde kvar nere hos Jonna under tiden. Bra för oss att det var där vi bodde för annars brukar man ju försöka flytta så fort man köpt för att slippa betala dubbelt.
Nu följde en tid av hantverkarfrustration blandat med oerhörd tacksamhet över deras kapabla närvaro i mitt lilla hus. Jag var i huset hela dagarna och byggde och målade i våra sovrum under tiden hantverkarna höll på med badrummet. Priser på entrepenad för hela jobbet skulle bli svinigt dyrt så jag letade upp olika killar till de olika jobben, gjorde en massa själv och landade till sist på 47000 kronor för hela badrummet. Mycket pengar men känns ändå helt ok när jag minns tillbaka på min första fråga om pris i ärendet. Jag ställde den till en badrumsfirma i Kalmar och expediten upplyste mig kaxigt om att ett badrum som ska fixas börjar på 100 000 kronor. Jag svalde, flämtade tyst och lämnade butiken.

 Här var mitt utgångsläge. Gamla, ljust gråprickiga, stenklinker som golv, ingjutna i en tjock cementplatta man smetat till då...1965. Turkost kakel upp på halva väggarna, följd av en tunnsliten plasttapet i ljusbeige. Porslin på rostiga järnrör och gamla kranar. Lysrör i plasthölje och hembyggda brunmålad hylla.

 En stor och bred handikappanpassad dusch tog upp halva ytan i rummet.
Allt var väldigt rent och välskött men nu var det ändå dax att Skapa Hem...mitt och barnens nya fina hem med alldeles nytt badrum precis så som vi ville ha det.


 Först hyrde jag in min egen son, Josef.  Köpte en bred, fin stämjärnspryl och gav honom den och en hammare. Han gick loss med verktygen på kakelväggarna, fick ur sig en del tonårsenergi och tjänade 600 kronor. Både han och jag var nöjda och glada.

 Sen var det dax för de lite dyrare hantverkarna. Ringde en lokal snickare som kom direkt och tittade. Vi kom överens om att han skulle bila upp stengolvet och sätta gips på väggarna. Han varvade sen sitt arbete med den rörmokare han kände till och brukade jobba ihop med så det funkade kanonbra. Rörmokaren bytte alla gamla, rostiga järnrör under golvet och ner i källaren.

 Detta ser konstigt ut men jag fick bygga för halva fönstret för att kunna få till duschen som jag ville ha den. En vägg från halva fönstret rakt ut i rummet skulle bilda en stor och rymlig duschyta.

 Jag ville inte tränga mig in i bygget medan de höll på så snickaren fick bygga duschväggen också, även om jag hade kunnat göra det själv. Tyckte också att det kanske var smart med proffsbygge där eftersom golvläggare sen skulle sätta väggmatta i duschen och jag hade ju fullt upp i de andra rummen inför inflyttningen. Här är de nya plaströren på plats och nya golvplattor ditsatta.

 Jag valde golvmattor av plast som en golvläggare kom och satte dit så snyggt och fint. Jag gillar inte kakel och klinker för det är kallt och hårt och i det här läget var det ju väldigt bra även för att hålla priset nere. Det finns en massa fina plastmattor att välja på både till golv och väggar men det gick fort att hitta rätt med mitt uttänkta marintema. Stenstrand i duschen och båtdäck i övriga delen. Vit plastmatta på väggarna i duschen kändes som en ljus och fräsch miljö.

 Nu var det min tur att fixa resten av väggytan på mitt sätt. Tejpade fast täckpapper på det nya fina båtgolvet och satte igång att spackla alla skruvar och skarvar på gipsplattorna. Slipade och spacklade igen tills hela väggarna var släta och raka.

 Målade hela väggarna med vårumsfärg och satte sen den härliga himmelstapeten på den övre delen av väggarna. Hittade den i en tapetkatalog med motivtapeter till barnrum, var nära att fastna för en stor motivmålning med pirater på en strand med sitt skepp i bakgrunden, men hejdade mig och valde de mjuka molnen på den blå himlen.

 Limmade upp träpanelen med Superset och fäste med ett par skruv på varje bräda.

  Köpte färdig bröstpanel...lite dyrare än att köpa hela längder och såga själv...men mycket tidsbesparande och det kändes viktigt nu, särskillt eftersom rörmokaren skulle in igen när jag var klar med väggarna.

 Mätte noga och sågade ut hål för rören i väggen.

 Nu sitter all panel på plats men det är mycket kvar att fixa.

 Först måste man kvistlacka alla bruna kvistfläckar på brädorna annars läcker de igenom med nån syra efter en tid och mörka fläckar syns genom den vita färgen.

 Målade panelen med antikvit lackfärg två gånger.

 Sågade till bröstlist till övre delen av panelen, vitmålade den och limmade den på plats.

 Här var hörn både utåt och innåt som man måste dölja på ett snyggt sätt.

Då köper man superdyra lister av olika slag som passar för detta och sätter dem med lim så de inte spricker.


 Nu är väggarna klara och med nya lister runt fönster och dörr välkomna jag rörmokaren igen.

Jag köpte nytt handfat, toastol och dusch. Rörmokaren kom och drog fram de rör som behövdes och satte dit porslinet och elementet.

 Till sist var det elektrikern tur att komma och sätta in belysningen. Jag botaniserade runt bland hyllorna för badrumslampor men hittade inte det som jag ville ha. Plötsligt slog det mig, när jag passerade de vackra utomhuslyktorna, att dessa måste vara bra så vattentåliga som badrumslampor. Jag ringde elektrikern och han tyckte det var en utmärkt idé med regntålig utebelysning i badrummet.

 Och härligt, vackert blev det när de kommit på plats och fick lysa upp allt det nya fina...som en sol på himmelen.


 Byrå för alla prylar, spegelskåp på den del av väggen som går in en bit, spegel med bred vit ram bredvid fönstret och gammaldags handukskrokar, fulländade min genomtänkta badrumsplan och det kändes såå bra.


 Jag har länge önskat mig en "regndusch" och nu var det äntligen min tur att få det och nu är det verkligen helt ljuvligt skönt att duscha.

 Golvet ser ut som en naturstrand med sten men är varmt, slätt och mjukt att stå på i duschen.





FÖRE och EFTER

 Vi älskar verkligen vårt nya fina badrum och sänder härmed ett varmt TACK till de gulliga hantverkarna som hjälpte oss.
Milan Bygg,    LR Installation    och    Golvbolaget i Kalmar.


Kram Lena W