söndag 27 januari 2013

Bygga säng i lilla stugan.

Om man ska bo på en pytteliten bostadsyta så är det helt fantastiskt bra om man har möjligheten att få vara där och bygga om och fixa en del saker innan man flyttar in. Detta brukar ju i regel vara svårt att få till då flyttningar oftast sker snabbt över en helg för att man inte vill betala två bostäder samtidigt. Men nu hade vi ju ett guldläge eftersom vi skulle "flytta hem" till min dotter, Jonna.
Stugan var tom och vi kunde vara där och fixa samtidigt som jag höll på med visningar och försäljning av det stora rosa huset. Sommaren var på god väg och det var härligt att vara på landet med barn och barnbarn.
 I stugan fanns ett rum och kök, badrum och loft. Detta är rummet som skulle rymma vardagsrum och sovrum till mig. Längst in i rummet fanns en dörröppning in till ett litet utrymme som var lika långt som den väggen och 90 cm brett. Till vänster om dörren var det bara 120 cm långt men på högra sidan var det 190 cm. Det betydde att där skulle nästan rymmas en säng.
Jag mindes alla mysiga kojor från barndomen men tanken på att nu trycka in mig på en madrass med väggar dikt an runt om, utom i fotändan, kändes rätt avlägset ändå. Även om jag lever nära mitt barnasinne så finns det ju gränser, även för mig.

 Jag planerade ihop med Jonna och bestämde mig för att en säng behöver både bredd och luft. Vi hämtade hennes tigersåg och körde den in genom väggen på lagom sänghöjd. Men då märkte vi att detta inte bara var en vägg av reglar och spånskivor utan en bastant timmervägg från den lilla stugans begynnelse.

 Så, jag visste inte hur jag skulle ta mig igenom den tjocka väggen och bröt först bort spånskivan för att den skulle bli lite tunnare i alla fall.

Provade med tigersågen igen...men det gick inte alls. Sågbladet fastnade i väggen och jag insåg att detta var ett av de tillfällen i livet när en man med muskler och motorsåg verkligen skulle behövas.

Jonna ringde då en god vän. Han heter Magnus och är superskicklig med motorsågen och har även rätt mängd muskler för den här typen av jobb. Att stå uppe på en halvvinglig pall med sågen i huvudhöjd och såga av en tjock timmervägg uppe vid taket, det kräver sin man. TACK Magnus!



Nu var timmeväggen borta och seriöst sängbygge kunde börja. En bit av väggen sparades som extra förstärkning under sängen. Det var 90 cm innaför väggen så den skulle komma att sticka ut ca 30 cm i rummet för att bli 120 bred. Det kändes som att detta var ett bra sätt att utnyttja rummets yta så bra som möjligt för att få rum med det vi behövde.


 Mätte noga och satte reglar i en stadig stomme för sängbotten. Skruvade upp en spånskiva i taket för att täcka det som blev kvar efter timmerväggen. Ville ju inte få påhälsning av spindlar som kanske bodde där. Sängen skulle nu komma att bli lite längre än den väggbiten, men dörrhålet blev ändå tillräckligt stort för att jag skulle komma in i min framtida garderob som skulle bli där till vänster.

Reglade upp på väggarna och i taket. Satte släta fina MDF-skivor som väggar och botten.

 Så var det dax att hitta på en rolig framsida på sängen. Jag ritade ett mönster på ett gammalt hyllplan jag hade liggande och sågade ut min alldeles egen variant på snickarglädje. La den sen på ett hyllplan till, ritade och sågade ut en till likadan till andra sidan av sängen.

 Nåja...detta kanske inte kunde passera som fin gammaldags snickarglädje, men glädje ändå, i form av en del skratt och det var roligt för det var eget och unikt.
Dolde fronten nertill med MDF-skiva och lister. Struntade i att bygga nån lucka in till ett utrymme under sängen som jag säkerligen ändå inte skulle använda.

 Köpte en stor burk antikvit lackfärg och målade hela sängen vit.

Satte en liten hylla på väggen i fotändan av sängen och inrädde sen garderoben bredvid med stänger till galjar och hyllor till lådor för kläder. Massor kom senare att rymmas här inne.

 Så, inflyttat och klart med spetsgardin och lapptäcke var mitt nya sovrum underbart och supermysigt. Det var också väldigt nära till vardagsrummet och att kunna hoppa upp ur sängen och ta ett litet steg för att sätta sig i TVsoffan kändes bara helt nice.


OMBYTLIG!

 Jag är en väldigt ombytlig person och gillar förändring...särskilt när jag själv bestämmer vad förändringen ska bestå av. Efter en liten tid i min romantiska säng tröttnade jag på "snickarglädjen" och att ligga och stirra upp i ett vitt tak med en avlång spånskiva. Det var fult där uppe och nu var det hög tid att fixa ett nytt innertak i sängen.

 På Jonnas gård finns en massa arbetsytor i ladan där jag kunde vara och fixa med mina idéer så nu satte jag igång med mitt väl genomtänkta takprojekt.
Ville ha en stjärnhimmel med små lampor som stjärnor. För att kunna montera upp detta i den redan färdiga sängen, fick jag göra två skivor som senare skulle fogas samman på plats i sängen. Målade en himmel med solnedgångsfärg på en del och blått med molnskyar på en del och borrade en massa små hål för ljusslingans små lampor. Fäste sen ljusen på baksidan av skivorna så de små lamporna bara syntes som små ljuspunkter på famsidan.

 Här är min stjärnhimmel på plats i taket i sängen. Det var inte lätt att få dit den för den var ju i två delar men ljusslingan var en hel som satt fast i båda. Ljussligor är ömtåliga och om man drar i den så funkar den inte sen. Vi var fem personer, jag och alla barnen, för att bära in det färdiga taket och sätta upp det i sängen. TACK min gullungar!

 Så, efter en tur till Indiska i stan och inhandlig av textilier jag inte kunde motstå, nya stjärnhimlen och bortsågad snickarglädje fick sängen ett nytt ansikte.

 Det var underbart att ligga där och "stirra i taket" nu när jag hade en vacker stjärnhimmel att drömma mig bort i. Om man är ledsen så hjälper det faktiskt lite att titta på sådant man tycker är vackert och just nu var det här bra för mig. Natti Natti Sov Gott!

Kram Lena W











onsdag 23 januari 2013

Flytta hem!

När barnen blir stora så flyttar de hemmifrån, och händer det något drastiskt i deras liv så brukar de behöva flytta hem igen under en tid...MEN hur ofta händer det att en mamma flyttar hem till sitt barn när det drastiska slår till. Så kan det i alla fall gå till i vår familj och det är ju helt fantastiskt att ha såna underbara barn.
Min äldsta dotter och hennes man har en hästgård en bit från stan och där finns en liten söt stuga som vi fick låna. TACK mina goa ungar!

 Stugan är inte större än att man skulle kunna ställa den i vardagsrummet i det Rosa Huset men finns det hjärterum så....

 Det var sommar och varmt och det fanns hästar. Här hemma med familjen, kändes som en perfekt plats att landa på och slicka sina sår.

 Inne i stugan fanns ett litet kök...som jag senare byggde om och målade.

 Det fanns ett rum...som jag senare byggde om och målade.

 Det fanns en brant trappa upp till loftet....

 ...och uppe på loftet fanns möjlighet för två rum till Joy och Josef.

Inte så högt i tak för en lång pojke men mysigt och lite som en koja...ett eget litet krypin.

 Så vi sorterade och satte undan, ute i ladan, det vi inte måste ha hela tiden. Flyttade in vid midsommartid och började fixa till det så det skulle kunna funka en tid.

 Målade om och inredde en trevlig och välkomnande entré.

 Byggde hyllor till snedväggarna i barnens rum på loftet. De hade inga garderober så de behövde hyllor med lådor till både kläder och annat. De målade sina väggar själva och jag köpte heltäckningsmatta.

 Joy inredde med sina möbler och saker och fick till det så himla mysigt. Josef målade sina väggar svarta och fixade en bra datorhörna så han var helnöjd också.

 Vi bodde in oss i köket med våra saker och det fungerade alldeles utmärkt...köket har aldrig varit det viktigaste rummet för mig så det har jag inte särskilt stora krav på, detta var bra för oss.

 Arbetsytor är däremot mycket viktiga, och plats för allt material jag behöver till mitt pyssel och fix.
Så en del av köket fick gå till det. Vi äter ändå alltid vid TVn, om man nu får säga så i vårt duktiga land.

 Rummet, the room, vardagsrum-sovrummet målade jag vitt och fyllde det med allt annat vi behövde. TV, soffor, soffbord, skrivbord, byråer, bokhyllor, klädskåp och säng. Rummet är 14 kvm så det var inte många cm golvyta kvar...men i stora delar av världen så bor de många fler på mycket mindre yta än det här. Allt handlar ju bara om inställning och vad man väljer att jämföra med...eller hur!!!


Här blev sååå mysigt och vi hade det sååå bra. Vi bodde här hela sommaren och en bit in på hösten och vi stortrivdes. Tack för lånet min gulliga flicka!
Ja, jag byggde sängen innan vi flyttade in. Det bygget kommer i nästa inlägg.

Kram Lena W

fredag 18 januari 2013

Ett Rosa Drömhus

Det är nu nästan ett år sen jag sålde vårt älskade hus i Halltorp. Årstidsväxlingarna har hunnit ett varv medan jag hastat runt i mer och mindre givande projekt. De mer givande är de jag håller på med just nu, i vårt nya hus, där jag skapar ett nytt hem med all min kärlek. Givande projekt tilldrog sig också under sommaren i min dotters stuga på landet. Mindre givande blev ju de projekt som skulle bli den ljusnande framtid i ett Rosa Drömhus. Sorgen över det som brast och det som gått förlorat har börjat lägga sig och nu blickar vi frammåt med ny energi.
Men först en liten resa bakåt i tiden.

 Ett Rosa Drömhus

Huset var smutsigt, slitet och fläckvis alggrönt när vi flyttade in men vi tvättade hela huset och satte upp nytt staket och ny brevlåda. 

 På baksidan, en underbar stor trädgård med fruktträd och en massa rosor.

 Och en egen å med näckrosor.

Utsikten från husets baksida.

Entrén med järnkaminen.
 
Ytterdörren på framsidan.

Matsal och kök. Här målade vi om i matsalen.

 Matsal med fönster ut mot baksidan och ån.

 Kakelugnen i matsalen. Här byggde vi en vägg där det var en stor öppning in i ett annat rum.

 Utsikten från matsalen.

Köket fick nya vitvaror av oss. 
 
Sovrummet tapetserade vi och målade. Här är andra sidan av den vägg vi byggde.

 TV-rum på övervåningen som vi målade om.

 Hall på övervåningen.

 TV-rummet och in mot ett av sovrummen uppe som vi målade om.

 Sovrum 2 uppe.

 Badrum uppe.

Källaren var skruttig så den målade vi om.  

 Källare som vi skulle ha till gym.

 Gammal järnspis i källaren.

 Vindruvor i trädgården.

 Äppelträd i blom i trädgården.

Den vackra, stolta svanen som sakta gled förbi varje dag är säkert kvar i ån.
Huset och platsen är fantastiskt och det var så häftigt och spännande att få flytta dit och fixa lite med det. Jag kände mig lika stolt som svanen att få bo där. Det var underbart men kort och nu fylls det Rosa Drömhuset med nya vackra drömmar för det är underbara och gulliga människor som bor där nu.

Kram Lena W