måndag 30 maj 2011

Pingvin

Att göra en Pingvin:

En Pingvin är alltid bra att ha...den är söt...den är lugn...den skräpar inte ner...den äter väldigt lite...den är ett bra sällskap...den gör de små barnen glada...den gör oss alla glada!!

En vän till mig har hjälpt mig att fixa både min och barnens datorer så nu är de snabba och effektiva...TACK!
Han har en jättesöt liten son som gillar Pingu...så jag gjorde en Pingvin till den lille pojken...hoppas han blir glad ikväll när han ska få den.




Arbetsbeskrivning:

 Jag köpte svart och vit fleece och röd och orange filt. var hos en tapetserarverkstad och köpte stoppningsull.


 Mätte och klippte till alla delar. Huvudet består av fyra ovala bitar som formar en rund när de sys ihop. Jag sydde på de vita ögonen med sigsag och sen de svarta pupillerna, innan jag sydda ihop huvudet.


 Klippte ut fötter i dubbelvikt filt och vadd. La ihop filten med varandra och vadden under och sydde runt. Lämnade öppet på kortändan så det gick att vända.

 Gjorde likadant med vingarna. Det var bra med vadd emellan för stadgan.

 När jag vänt vadden till insidan och fleecetyget är på utsidan både fram och bak, sydde jag stickningssömmar för att markera utseendet på vingarna...eller fenorna, kanske det är.

 Klippte ut en näbb ur den röda filten, sydde ihop och vände. Stoppade den lite tjockare med vadd och sydde fast den för hand med röd tråd.

 Tog en fikapaus!

 Och skojjade till det lite med Joy och Josef.

 Sydde ihop alla sömmar och stoppade honom proppfull med vadd. Huvudet fäste jag till sist på kroppen genom att sy fast det för hand med en stadig, lite grövre tråd.

Nu står Herr Pingvin här i ett hörn och längtar efter att få flytta hem till den lille pojken.

Kram Lena!


söndag 29 maj 2011

Prunkande

"Prunkande"......vilket fult ord till att beskriva något så otroligt underbart och vackert som försommarens praktfulla blomning. Hur tänkte dom där, kan man undra?
Det finns ju fler såna tokläskiga ord som beskriver nåt fint...men det får vi fundera vidare på sen...för nu är det tid att njuta bilder av Prunkande blomning i min trädgård i morgonsol.








Smultronblommorna blir bär och vi väntar på dess rodnad.

Kram Lena!



torsdag 26 maj 2011

Vild eller tam

Hej igen...tiden har rusat iväg och jag har varit upptagen av en rolig kurs som lärt mig massor. Nu är jag här igen och hoppas hinna med att fixa lite hemma så jag har något att visa på bloggen.
Idag har jag letat upp några roliga bilder på de mer eller mindre vilda djuren som rör sig i våra trakter.


Den söta lilla igelkotten kom traskande över vår gräsmatta en kväll...

...men när jag traskade efter blev han blyg och förvandlade sig till en sticksig taggboll.



För ett par år sen kom en tjäderhöna gående och hälsade på varje vår....

...och stannade i vår trädgård några dagar och var gosig och tillgiven.



Nyfikna kossor finns det gott om här på landet...

...och de är ju inget särskilt för oss, men kanske mysigt för en storstadsbo.



Och vad väntar en sån här herre på?
Det kan man undra!

Kram Lena!

söndag 15 maj 2011

SmåStall

När lilla Joy var ännu mindre, lekte hon mycket med SmåHästar och önskade sig ett Stall till dem. Hon sparade fickpengarna och köpte en ny häst då och då. Storsyster Jonna köpte de dyra tillbehören, Jeep och Trailer, till Joys födelsedag men vi tyckte stallet, som finns i den serien, såg pluttigt och tråkigt ut i förhållande till det enorma priset.
Jag tog istället en vända ut till virkesförrådet i verkstan och rotade fram några MDF-skivor, trälim, miniskruv, minigångjärn och färg.
Det här kan ju inte vara svårare än att baka ett Pepparkakshus tänkte jag och ritade mallar på stora papper. Det är bra med mallar för att få husdelarna att stämma med varandra i storlek. Jag la mallarna på MDF-skivorna och ritade. Tog fram sticksågen och sågade ut plattorna för golv, tak och alla väggar. Sågade hål för fönster och dörrar. Sen sågade jag ut en massa småbitar till boxar och mellanväggar till spiltorna och dörrar.
Tänkte igenom hur det skulle se ut färdigt, mätte upp var boxar och spiltor skulle vara och målade sen varje husdel för sig och alla smådelar för sig. Kollade storlekarna efter de små hästarna som skulle bo där inne sen.
När färgen torkat, limmade jag och skruvade ihop allt till ett färdigt stall och avslutade med att måla vita knutar på utsidan.
Jag gjorde allt i smyg på kvällarna när Joy somnat så när hennes födelsedag kom blev hon verkligen överraskad och jätteglad när hon rev pappret av det stora paketet.
SmåStallet till SmåHästarna blev ändå ganska stort men det passade superbra till både Hästarna och den fina Jeepen och Trailern som Jonna köpt.











Om man då inte vill ge sig in i det där med riktiga hästar så kan ju detta vara nog så kul alternativ för en liten gullig tjej!

Kram Lena!

onsdag 11 maj 2011

Snöbollsträd

Vem kunde tro att de söta, röda körsbär som ska kittla vår gom lite längre fram i sommar, skulle föregås av dessa glittrande, snövita blombollar. Vilken prakt, vilken underskön syn!
Inne bland dessa tusende blommor surrar hundratals välgörande bin. Vi står tysta på gräset under trädet och njuter av det dova brummandet, de kittlande solstrålar som silar ner genom grenarna och känslan av att hela sommaren är kvar och detta är bara början!





Detta kan bara göra mig lycklig!

Kram Lena!

söndag 8 maj 2011

Grind

När orken tog slut igår var grusgången inte färdig så det var till att kavla upp ärmarna idag också!

Se...så fult!
En fet gräskant mellan grusgången och gatan...den måste bort.


Så det var bara fram med spaden igen och gräva grästuvor.


Jag kom just ihåg att jag hade kvar de gamla grindarna som suttit här förr. Det skulle kanske vara kul att ha dem igen. Släpade fram grindar och den betongplattan med hål i som jag sparat.


Passade in plattan så den ena grinden skulle vara stilla med en järnsprint ner i hålet.


Sen ösa på en massa grus och låsa fast plattorna.


Grinden, betongplattan och tusen kärror grus på plats och jag är glad.


Prydligt och fint. Får se hur länge det dröjer innan ogräset tagit över, lövfällningen gjort sitt och Josef sladdat runt ett par varv med cykeln så gruset skvätt ut i hela gräsmattan.
Nåja det blir nog bra! Ska sätta lite blommor i rabatten också så det inte ser så kalt ut.
Hoppas ni haft en bra helg i värmen!

Kram Lena!

lördag 7 maj 2011

Grusgång

                                                         Idag är grusgången klar!

En gång i tiden har man lagt en fin gång av betongplattor från grinden upp till huset men det var nästan helt överväxt nu. Jag har en hel hög smågrus kvar så en grusgång upp till huset kanske skulle bli fint.




Josef och jag började förra helgen med att spätta upp plattorna.


Ett tungt arbete men en baggis för oss...starkast i världen!


Sen började jag gräva...Josef tröttnade och efter en stund tröttnade jag också.


Nu idag, efter en vecka på skolbänken, fick jag ny energi och tog ett stadigt tag i spaden igen.


Allt gräs är bortgrävt och gången är tilljämnad med kratta.


Några rosor fanns i grästuvorna och nu står de så fint i en rabatt längs staketet.


Rullade ut plast på gången som förhoppningsvis ska hålla växtligeten borta. Vill inte behöva ränsa ogräs i grusgången hela somrarna.


Platta ut och jämna till.


Det blev många kärror innan plasten var helt täckt och mina armar värkte.


Jag la på grus på hela gången innan jag släppte spaden för idag. Men det är bara ett tunnt lager nu så jag måste lägga på mer imorgon så inte plasten syns så fort man sladdar in med cykeln.


Lite knöligt och ojämnt i kanten men det fixar jag sen. Får ta en bättre bild i morgon när den tidiga solen skiner här på framsidan.

Kram Lena!