lördag 30 april 2011

Påsk

Påsken var underbar med hela Fantastic Four hemma samtidigt...Tack för en toppenkul helg mina söta barn!

Mina fina!


Mysigt tillsammans hemma hos Jonna och Kristoffer


Jag och Sheila


Jessica flyger


Joy i äppelträdet


Josef upponer


Jessica flyger


Joy flyger


Josef flyger...


...och här fattas bara en kvast!


Men nu är Påsken slut och allt godis är i magen.


Nu är redan Valborg här och eldarna bränner upp det gamla så det nya kommer till.

Så, Glad Valborg alla gulliga människor...ha en skön Första Maj i morgon!

Kram Lena!

fredag 29 april 2011

Måla hus

Ja...måla hus är ju ett härligt, men lite jobbigt vårtecken i min värld. Men om det blir för mastigt så går det faktiskt att dela upp det på flera år. Man vill ju så klart helst måla hela och bli klar snabbt, för det är ju en himla enformig syssla men för er som ska måla på en liten vanlig semester...tänk på familjen och på er själva...det tar tid och alla blir irriterade om hela semestern ska gå till att måla hus. Jag har ju varit lärare och haft oändligt mycket semester så jag skulle ju kunna hinna med hela huset...men jag fick andra förhinder...

När jag köpte huset, i slutet av 2007, så var det mycket slitet och fasaden mot söder var torr och färgen flagade.


Det såg förfärligt ut så när sommaren kom 2008 var det dax att börja fixa.


Jag skrapade av all färg som satt löst i flagor.


Jag skrubbade bort alger och tvättade hela fasaderna med målartvätt och spolade sen av hela huset med vatten. Alla mina söta barn hjälpte till så mycket de kunde.

Jag tog med några färgflagor in till färghandlaren och där gjorde man test för att se vad huset varit målat med för typ av färg. Om det är målat med plastfärg måste man måla med det igen för det blir inte bra om man målar över det med oljefärg. Vill man ändå ha oljefärg så bör man ta bort all färg innan man målar om. Jag fick besked om att mitt hus var målat med oljefärg så det var helt ok att fortsätta med det så jag köpte vit oljegrund och for hem och målade i de partier som var avskrapade.


Köpte sen en röd oljefärg där själva kulören heter "faluröd" och det blev precis som jag ville ha det.


Men så kom mitt stora problem...jag är skakrädd för höjder!!!
Södergaveln är ca 7 meter hög och det kan jag inte fixa själv. Jag använde min lilla 3-meters stege och målade så högt jag kunde nå. Sen gick jag ner och funderade.


Målade framsidan fin och balkongräcket och knutar och runt fönster...så det blev tillräkligt fint för att vila ett tag medan jag funderade på hur jag bäst skulle ta mig upp på höjden.

Sommaren 2009 var jag uppslukad av att bygga altan så målningen på höjden fick vara...vi bor ju på landet så vi har inga petiga grannar som gnäller...här är alla så gulliga.

Så blev det vår 2010.

Jag hade levt bra i ett halvmålat hus i nästan två år och hade under tiden hunnit räkna på målarhjälp...för dyrt...visualiserat mig själv i en lift...för läskigt och för dyrt...
Då kom en snäll snickare förbi och erbjöd mig att låna hans hakiställningar för de användes ändå inte och jag behövde inte ens betala...det finns goda människor!


Hurra...byggställningar ser alltid så stadiga och bra ut tyckte jag så det kan nog funka...men de var tunga som attan och jag skulle aldrig klara att bygga upp det själv.


Då ryckte Jonna och Kristoffer in...min underbara storflicka och hennes pojkvän...och med starka Josef och lilla Joy som hjälp så fick vi upp de tunga ställningarna på ett kick.


Kristoffer gjorde det mesta jobbet där uppe i skyn men jag ville så gärna lära mig komma upp där så jag kämpade, svalde och gick upp lite i taget. Nästa morgon var jag uppe tidigt och övade innan Jonna och Kristoffer kom så till slut kunde jag själv måla andra gången där uppe...Hurra!!!


Josef som var totalt orädd föreslog frukost med utsikt så det var bara att bära upp och njuta te och mackor där uppe lite närmare solen.


Men allt kunde de inte nå med ställningen så medan jag höll andan och tittade på nerifrån, gick Kristoffer upp på en stege där uppe. Josef höll färghinken och det gick bra men vindskivorna sticker ju ut en bit och det var omöjligt att nå dem från stegen.


Hej å hå...de fick bygga på en våning till. Jag tittade på och med svettiga händer stod jag på gräset där nedanför och mådde illa.


Jag fattar inte hur man kan göra saker högt upp...men min hjälte till svärson fixade det åt mig.
TACK Kristoffer!!!


Nu är huset helmålat och fint. Jag målade om det där nere också så det skulle bli enhetligt och det gick jättebra...så kom ihåg nu...att det går faktiskt att sprida ut jobbiga jobb över tid...så semestern räcker till lite annat också.


Uthuset behövde ju sitt också. 

Lilla uthuset var målat med Falu Rödfärg så det gick snabbt och lätt att fixa och så är det ju litet och lågt.


Dörrarna målade jag blå med vita och röda inslag med oljefärg så det kändes som ett nytt litet hus.

Nu behöver jag inte måla hus på ett tag så mina grusgångsprojekt kan få sitt i sommar...och drömmen om växthus...men den får nog stanna vid en dröm ett tag till.

Kram Lena!

måndag 25 april 2011

Odling

Som sagt...Soldecket blev klart och i Trädgårdslandet tog det fart och började växa enormt bra!

                                                                     Odlingen 2010
Här blev Smultron och Jordgubbar, Morötter och Dill, Svarta Vinbär och Boysenbär.


Sockerärtor och Luktärtor.


Pumpaplantor som slingrade sig över soldecket som Bönstjälken i sagan om Jack.


Paprika vi drivit upp från frö.


Exotiskt med Physalis som smakade jättegott.


Flera sorters Tomater trivdes i värmen inne på altanen.


Det var helt ljuvligt att gå ut och skörda lite till grillmiddagarna.
Nu önskar vi att det ska bli lika Lyckat i Landet i sommar också!!!



Jag önskar er alla en GLAD PÅSK med tårtan vi smaskade i oss igår!


Kram Lena!




lördag 23 april 2011

Soldeck

När trädgårdslandet var färdigt funderade jag mycket på vad jag skulle göra med den trassliga gräsytan mellan odlingen och altanen. Jag lämnade öppet där för jag tänkte först bygga ett växthus...men jag la ner det projektet för det skulle kosta för mycket både av tid och pengar. Jag älskar bryggor så att skruva trätrall ligger mig varmt om hjärtat. Jag bestämde mig för ett Soldeck!


Började med att gräva bort allt gräs i fyrkantiga bitar som jag flyttade till andra, bättre behövande, platser i trädgården.


Jag hade en liten hög bärlager liggande som jag började kratta ut på den tilljämnade jordytan. Bärlager är en blandning av sand och grus som ger en tät och hållbar yta.


Det räckte inte till hela ytan så Josef och jag åkte till ett grustag för att köpa ett lass bärlager. Vi behövde ju inte så mycket att det var lönt att beställa hem det för transporten är svindyr.


Så jag fällde ryggstöden och bäddade med en pressening i min fina lilla Peugeot och satte igång att skyffla in sandgruset.


Solen stekte och det var säkert över 30 grader varmt i grusgropen men Josef jobbade tappert.



När vi kom hem fick Joy hjälpa till att kratta ut gruset på byggplatsen.


Jag fäste en bit pressening på altankanten och la den en bit ut på marken för att regnvatten inte skulle rinna in under altanen. Skruvade balkar som bärlinor från altanen ut mot odlingen och sen reglar på dem åt andra hållet.


Bar fram alla trallbrädor började det oändliga skruvjobbet.


Det började regna med det svalkade skönt efter ett par solheta dagar.


Joy och Josef hjälpte till att skruva och de tycker det är kul att lära sig att bygga och fixa.


När trädecket var klart så bestämde jag att det vore bra att bygga igen den öppningen till altanen och jag hade fler likadana fönster sparade. Nu blev det ännu mysigare och mer ombonat inne på altanen också.


Solen kom fram igen och vi lekte bar i öppningen innan fönstret kom på plats.


Soldecket och altanväggen blev klara och vi ställde iordning med möbler. Här blev nu en jättehärlig plats att sitta och grilla och fika när det är för varmt inne på altanen.


Och det blev en skön plats att ligga och sola, sträcka sig efter ett smultron, läsa en bok eller bara sitta och titta på en fjäril som fladdrar omkring i odlingen.

Kram Lena!